تبلیغات
* رویانا * - ارزیابی كیفیت خوراك دام با استفاده از حواس ظاهری (2)
 
درباره وبلاگ




مدیر وبلاگ : مائده جنگی
نویسندگان
آمار وبلاگ
  • کل بازدید :
  • بازدید امروز :
  • بازدید دیروز :
  • بازدید این ماه :
  • بازدید ماه قبل :
  • تعداد نویسندگان :
  • تعداد کل پست ها :
  • آخرین بازدید :
  • آخرین بروز رسانی :
* رویانا *
دام وطیور
صفحه نخست             تماس با مدیر           پست الکترونیک               RSS                  ATOM

 ارزیابی با حس شنوایی

هنگامی كه دانههای غلات و ماهی خشك شده را در دستتان تكان دهید یك صدای خشك فلزی  ایجاد میشود، درحالیكه با افزایش رطوبت دانه غلات و ماهی، صدای گرفته آرام  ایجاد خواهد شد.

خوراكها و اجزاء خوراكی كه بهخوبی خشك شده باشند، بهسادگی بر روی هم لغزیده و حركت میكنند. ماهی كه خوب خشك شده باشد را میتوان به آسانی آسیا كرد و پس از آسیا كردن ذرات آن به هم نمیچسبند. نوالههای روغنی و ماهیهای خشك دارای یك صدای فلزی هستند، درحالیكه هنگام دستكاری انواع مرطوب آنها یك صدای گرفته ایجاد میشود

           ا استفاده از مواد شیمیایی ساده و معرفها میتوان برخی مكملهای غذایی را شناسایی كرد. برای مثال اگر محلول 5/2% مولیبدات آمونیوم را به خوراكدام اضافه كنیم و پس از تكان دادن آن هیچ رسوبی تشكیل نشود، به معنی وجود تركیباتی مثل كربنات كلسیم یا سدیم است. اگر بدون تكان دادن، یك رسوب زرد رنگ ایجاد شد نشانه وجود اشكال معینی از فسفاتها یا پودر استخوان میباشد.

            ممكن است وجود رسوب زرد رنگ پس از تكان دادن نشانهای از وجود فسفات كلسیم در خوراك دام باشد. تشكیل یك رسوب زرد رنگ پس از افزودن محلول نیترات نقره 1%، بهمعنای شناسایی نمك است، اما اگر هیچ رسوبی دیده نشود یعنی در آن خوراك نمك وجود ندارد. اگر هنگام افزودن آب مقطر به یك  خوراكدام رنگ محلول سفید شود ممكن است به معنای وجود فرآوردههای شیری باشد.

تشخیص پخت بیشاز حد یا ناكافی كنجاله سویا

در حال حاضر كنجاله سویا پرمصرفترین مكمل پروتئینی برای تغذیه طیور در سرتاسر جهان است. كنجاله سویا دارای اسیدهای آمینه بسیار خوبی است اما مواد سمی مثل مهار كننده تریپسین كه در هضم اختلال ایجاد میكند هم در آن وجود دارد. به هرحال حرارت دادن(عمدتاً بهصورت كباب كردن) باعث تخریب این ماده سمی میشود. كنجالههای سویا كه بهصورت تجاری قابل دسترس میباشند، روغنكشی و پخته شدهاند.

            هر دو حالت پخت بیش از حد و یا ناكافی مطلوب نیستند، زیرا پخت بیش از حد باعث تخریب پروتئینها و پخت ناكافی باعث عدم تخریب مناسب مهاركنندههای تریپسین و دیگر مواد مسمومیتزا میشوند. برای تشخیص كنجاله سویا كه بیش از حد پخته شده و كنجالهای كه پخت آن ناكافی بوده یك آزمایش مزرعهای سریع مهیا شده است.

 موسسه سویا در آمریكا و دیگر موسسات یك تركیب شیمیایی كه حاوی مواد كرزول رد ، اوره، تیمولبلو و گلیسرول  است را برای آزمایش مزرعهای سریع فراهم كردهاند.

نمونه را بهصورت یك لایه نازك یكنواخت روی یك پتریدیش یا كاغذ سفید براق پخش كرده و معرف را بر روی آن اسپری كنید. درصورتی كه كنجاله سویا به اندازه كافی پخته نشده باشد، رنگ ذرات سویا بهسرعت در عرض یك دقیقه قرمز میشود. اگر حرارت دهی مناسب بوده، فقط حدود 10% از ذرات سویا قرمز میشوند كه این تغییر رنگ بسیار آهسته انجام میگیرد؛ در حالیكه اگر كنجاله سویا بیش از حد پخته شده باشد، رنگ قرمز تشكیل نخواهد شد.

آزمایشهایی برای دانههای غلات

دانهها را از نظر رنگ، قوام، حمله حشرات و دیگر مواد خارجی مثل شن، سنگها، چوب داخلی ذرت[xxx][xxx]، پوست شلتوك، سبوس و غیره بررسی كنید.. بهصورت تصادفی 50 تا 100 عدد دانه از كیسههای مختلف انتخاب، و قسمتجوانه   آنها را از نظر رشد كپكها بررسی نمائید. اگر در بیش از 2% از دانهها رشد مشهود كپك دیده شد باید از خرید آن خودداری شود. اگر 1 تا 2% از دانهها كپك داشته باشند نمونه آنرا برای ارزیابی و تأئید سموم قارچی   به آزمایشگاه بفرستید.

            با گاز زدن، لامسه و تكان دادن، میتوان میزان رطوبت را با دقت نسبتاً خوبی ارزیابی كرد. اگر دقت بیشتری نیاز باشد، 100 گرم از دانه آسیا شده را با دقت یك گرم وزن كرده و در یك ماهیتابه به مدت 10 دقیقه حرارت دهید و در ضمن اینكار مدام آنرا بههم بزنید. دقت كنید كه دانهها  سوخته و ذغال نشوند. سپس آنرا خنك كرده و مجدداً وزن كنید. وزن بدست آمده، درصد ماده خشك داخل آن خواهد بود. همین آزمایش را میتوان برای ارزیابی سطح رطوبت در نوالههای روغنی انجام داد.

مزایای آزمایشهای مزرعهای

        ·          این آزمایشها سریع، ساده و فوری هستند.

        ·          كمك به خرید و یا عدمخرید خوراك دام.

        ·          شامل هزینه زیادی نشده و میتواند هزینه استقرار آزمایشگاه و تكنسین را بهحداقل برساند.

    ·     مشكلاتی مثل تقلبات، ترشیدگی، هجوم حشرات، قالبیشكل شدن، رشد كپك و دیگر ضایعات را میتوان به سادگی با آزمایشهای حسی تشخیص داد.

        ·          میتوان از انجام تستهای آزمایشگاهی ناخواسته، زمانبر و هزینهبر خودداری كرد.

        ·          برای تمام تولیدكنندگان خوراكدام و همچنین افرادی كه خودشان كار تركیب خوراكدام را انجام میدهند، مناسب است.

        ·          مكمل و متمم تستهای آزمایشگاهی است.

نقایص

        ·          نیاز به تجربه بیشتر برای ارزیابی دقیق كیفیت مواد غذایی دارد.

        ·          ممكن است آزمایشهای حسی و دیگر آزمایشهای مزرعهای در موارد مشاجرههای قانونی قابل قبول نباشد.

        ·          ممكن است تعیین كمیت نتایج غیر ممكن باشد.






نوع مطلب : تغذیه، 
برچسب ها : ارزیابی خوراک دام،
لینک های مرتبط : ارزیابی كیفیت خوراك دام با استفاده از حواس ظاهری (1)،


 
لبخندناراحتچشمک
نیشخندبغلسوال
قلبخجالتزبان
ماچتعجبعصبانی
عینکشیطانگریه
خندهقهقههخداحافظ
سبزقهرهورا
دستگلتفکر
نظرات پس از تایید نشان داده خواهند شد.


 
 
برچسب ها
پیوندها
آخرین مطالب